Melina Glader
  • utställning
  • 21 okt kl 10:00
  • Flen

Hur ser det ut där jag bor 2030?

Utställningen innehåller barns egna bilder av vårt samhälle. Hur skulle deras boendemiljö se ut i framtiden om de själva fick välja? 

Välkommen att besöka Flens biblioteks gallerirum och lämna ditt bidrag! Hur tror du att framtidens städer och orter kommer se ut? Bilderna samlas sedan in och sparas av Svenskt barnbildarkiv.

I år blev Barnkonventionen lag i Sverige. Det visar att barn är individer med egna rättigheter som måste tas på allvar. Ansvaret ligger också hos de vuxna att lyssna till ungas funderingar och förslag. 2030 kommer 6 av 10 invånare i världens storstäder vara under 18 år! Vad innebär det och hur kommer städerna och orterna där vi bor att se ut om barn själva får bestämma? Om endast fantasin får sätta gränser?

Svenskt barnbildarkiv inviger sin nya specialbyggda Tittofon under Kurioso!

”Snart kommer du och dina vänner att kunna ringa vartsomhelst i världen och inte bara prata, utan se saker och ting. Tekniken går framåt och redan idag kan man kommunicera med bilder över telenätet. Inom en snar framtid kommer man kunna använda bärbara telefoner med teleögon och bildrutor, allt i ett, apparater som vi kan kalla Tittofoner. Hur ser Tittofonen ut i din fantasi?” Så löd uppropet till Telias bildtävling för sjätteklassare år 1994. Det kom in över 4000 förslag på hur en Tittofon kan se ut. Utifrån ett av alla dessa förslag har Svenskt barnbildarkiv låtit tillverka en Tittofon i verklig storlek, som en digital utställningsmonter. I Tittofonen kan vi resa in i arkivet och titta på bilder från olika samlingar.

Under Kurioso kommer Tittofonen att visa teckningar ur en samling som heter ”Barnkonventionen 15 år”. Teckningarna gjordes år 2004 av barn i klass 4D och 5 – 6E på Årbyskolan i Eskilstuna. De arbetade utifrån Rädda Barnens folder om Barnkonventionen i samband med att Barnkonventionen firade 15 år.

Utställningen står 21 oktober – 8 november.

Tack till högstadieklasserna på Stenhammarskolan i Flen!

Öppettider Flens bibliotek

 

NÄR
onsdag 21 oktober
kl. 10 -18
ARRANGÖR

Sörmlands museum, Flens kommun & Svenskt barnbildarkiv

SE HELA PROGRAMMET