Eskilstuna konstmuseum
  • Notis
  • 11 nov, 2018

Offentligt verk: Bara vara

Konstnären Ruben Wätte har skapat en offentlig mötesplats i form av en social träskulptur i Årby. En plats för möten, samtal och framförallt gemensamt varande utan krav på aktivitet, konsumtion eller prestation. 

Ruben Wätte lärde känna området och invånare i Årby genom att möta grupper och individer i olika åldrar med varierande bakgrund. Vid några tillfällen hölls även workshops med elever i Årbyskolan. 

Det blev tydligt att många av de offentliga platserna i området var starkt killdominerade. För att inte utelämna tjejernas och kvinnornas erfarenheter ur arbetet startades ett samarbete med en tjejgrupp i Årby – Royal Sisters. Tillsammans med Eskilstuna konstmuseums pedagog Isabelle Paredes utforskade Ruben Wätte och Royal Sisters på olika vis frågor som specifikt rör tjejers villkor, funderingar och önskningar.

– Jag arbetar ofta med processer inuti och mellan människor. När man samarbetar med unga är det viktigt att skapa tillit. Genom att själv försöka vara autentisk kan jag hjälpa andra att hitta tryggheten i sig själva. Lyckas de släppa sin prestationsångest kan fantastiska saker hända! Arbetet med ”Bara vara” har sett lite annorlunda ut än hur jag vanligtvis arbetar, här har det blivit ett permanent fysiskt verk vilket är nytt för mig och det har varit otroligt roligt, berättar Ruben Wätte.

Visste du att…?

Ruben Wätte även ska skapa ett verk för skulpturparken Ulvhälls hällar i Strängnäs? Tillsammans med ungdomar i området kommer han skissa fram en idé under hösten. Verket invigs våren 2019! Är du intresserad? Läs mer här eller maila: info@kurioso.se

Läs mer om Ruben Wätte

Läs mer om Bara vara (Här & Nu)

Läs mer om invigningen

Läs mer om 
Eskilstuna konstmuseums satsning Konstfokus

SE ALLT UTBLICK