• Reportage
  • 05 okt, 2018

På besök hos Catti Brandelius

Kurioso har gjort en film tillsammans med konstnären Catti Brandelius. Vad är egentligen ett performance? Hur vågar man klä ut sig till någon annan – är det inte pinsamt? Kan konst vara ett sätt att ta reda på saker om sig själv och om världen? Hur visar man sina känslor och är konstnär verkligen ett jobb? Det här är frågor vi och barn i vår närhet ville ha svar på.

Catti Brandelius arbetar med många olika uttryck – musik, teater, illustration och performance. Hon använder sin egen kropp och sina egna funderingar kring livet och samhället som material när hon skapar. Det kan vara att hon är nyfiken på någonting, eller är rädd för det – och därför vill utforska de känslorna. I sitt senaste stora projekt Elitakrobaten ville hon testa att utmana sina fysiska gränser genom att lära sig gymnastik på elitnivå. Hon har även haft flera olika persona – personligheter som hon har hittat på eller velat undersöka. Om allt detta berättar hon i Kuriosofilmen Det är mer pinsamt att va sig själv!

Projektledare: Sanna Svanberg
Foto: Staffan Erlandsson
Grafik: Pasadena Studio
Arkivmaterial: Catti Brandelius

Bild: Sanna Svanberg
Bild: Sanna Svanberg

Visste du att?

Catti Brandelius var med och startade bandet Doktor Kosmos 1991.

Hon har gått på Kungliga Konsthögskolan och var specialelev till konstnären och filmaren Marie-Louise Ekman.

Performancekonst är en slags ”levande” konst som händer här och nu. Den har funnits i århundraden, men det var under 1950- och 60-talet man började använda begreppet performance.

Här kan du se filmen Det är mer pinsamt att va sig själv!

 

SE ALLT UTBLICK