Oxelöskolan
  • utställning
  • 24 okt kl 09:00
  • Oxelösund

Kan vi skapa guld med hjärtat?

Hur hittar vi den verkliga rikedomen i livet? Det är en filosofisk fråga som ställdes i samband med att Oxelöskolan fick nya konstverk av konstnärerna Wiklund & Wiklund. I arbetet med verken har de inspirerats av alkemi – den uråldriga vetenskapen som förenade magi med naturvetenskap för att skapa guld. Några alkemister ville skapa guld man kan köpa för pengar, andra ville hitta själens guld – det där guldet som inte kan köpas för alla pengar i världen. Adam Wallenberg, som är filosofisk praktiker och konstpedagog, diskuterade denna fråga med eleverna under hela läsåret 2021/2022 för att aktivera och göra konsten levande på skolan.

I utställningen kommer ni få ta del av de meditativa ljudspår som skapades under året tillsammans med Tempus Fugit (Rebecka Pershagen). Meditationerna blev till för att barnen skulle bli bättre på att hantera stress, både i skolan och på fritiden. Därför tränade de också tillsammans på att meditera och hitta ett inre lugn med inspiration från alkemi och de fyra elementens krafter. Under året testade de även att “måla med saxen” samt utforskade tarotkort och mindfulness. Barnen skapade ett konstverk bestående av ett slags kortspel som ska hjälpa oss att hitta den verkliga rikedomen i livet. Detta kortspel kan du som besökare vara medskapare till! Du kan lämna dina frågor och bilder i S:t Botvids kyrka, men också under workshoparna på Koordinaten 3 november.

Utställningen går att besöka 24 oktober till 13 november under kyrkans ordinarie öppettider.

S:t Botvid är en annorlunda kyrka som reser sig som ett sjömärke ut mot havet. Med sin betongkropp och gyllene kors på toppen har den stått där sedan 1957 och är ritad av arkitekten Rolf Bergh.

Varmt välkomna!

Workshop Var är det riktiga guldet?
Workshop Krafterna från de fyra elementen
Ljudspår Eld
Ljudspår Vatten
Ljudspår Luft
Ljudspår Jord
Ljudspår Alkemi
Ljudspår Alkemisten

 

Tid
måndag 24 oktober
kl. 09 -16
Plats

S:t Botvids kyrka, Oxelösund

Ålder

Alla

Arrangörer

Oxelösunds kommun, Oxelöskolan, S:t Botvids kyrka, Koordinaten, Sörmlands museum

SE HELA PROGRAMMET